Perníkové kouličky

30.11.2022

Vláčné perníkové kouličky v čokoládě Vám provoní celou kuchyň a navodí tu správnou vánoční atmosféru.

Ingredience

  • 130g dýňového pyré
  • 200g špaldové mouky
  • lžička perníkového kypřícího prášku
  • 2 lžičky perníkového koření
  • lžička sušeného zázvoru
  • vejce
  • 50g kokosového oleje
  • 50g čekankového sirup (já použila s medovou příchutí)
  • 100g datlí (patří doprostřed kuliček)
  • kvalitní hořká čokoláda (poleva)
  • kakao nebo barevné zdobení

Postup

  1. Uvaříme dýni a rozmixujeme ji do hladkého pyré.
  2. Ve velké míse nejdříve smícháme všechny suché ingredience a pak přidáme pyré, vejce, olej a čekankový sirup - uhněteme těsto a dáme ho alespoň na hodinu odležet do lednice.
  3. Datle rozkrojíme na půl a obalíme je do těsta tak, abychom vytvořili hladkou kuličku.
  4. Kuličky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů asi 15 minut (záleží na velikosti kuliček).
  5. Roztopíme si čokoládu a vychladlé kuličky v ní namáčíme. Ještě předtím, než čokoláda úplně ztvrdne, můžeme kuličky obalit v kakau, ve zdobení, nebo třeba v kokosu.