Vánoční skořicový věnec

24.11.2022

Skořice neodmyslitelně patří k té správné vánoční atmosféře. Tímto věncem rozvoníte celý domov a s čistým svědomím si zamlsáte i na Vánoce.

1/12 věnce -  231 kcal, 10g bílkoviny, 38g sacharidů, 6g tuku

Ingredience

  • špaldová mouka 550g
  • lžíce cukru
  • 220ml mléka
  • 30g čerstvého droždí
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 25g proteinu (můžeme vynechat)
  • 50g másla

Náplň

  • erythritol 100g
  • skořice 4 lžičky
  • čekankový sirup 4 lžíce

  1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Zapracujte do mouky se špetkou soli, žloutky a rozpuštěné máslo. Těsto dobře prohněťte, pak mísu zakryjte a nechte zhruba hodinu kynout.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto ještě jednou dobře propracujte a vyválejte přibližně do tvaru obdélníku. 
  3. Na náplň utřete skořici s erythritolem a čekankovým sirupem a natřete na plát těsta. Pak od delší strany zarolujte jako roládu.
  4. Zavinutý váleček přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a podélně rozkrojte, aby na jednom konci zůstal držet pohromadě.
  5.  Překládáním jednoho konce přes druhý zapleťte tak, aby řezná strana byla vždy nahoře. Nakonec zatočte do věnce a spojte. Vložte do trouby a pečte 20 minut dozlatova. 
  6. Zlehka poprášit moučkovým cukrem, nebo jemně mletým erythritolem (já použila erythritol)