Vánoční skořicový věnec
24.11.2022
Skořice neodmyslitelně patří k té správné vánoční atmosféře. Tímto věncem rozvoníte celý domov a s čistým svědomím si zamlsáte i na Vánoce.
1/12 věnce - 231 kcal, 10g bílkoviny, 38g sacharidů, 6g tuku
Ingredience
- špaldová mouka 550g
- lžíce cukru
- 220ml mléka
- 30g čerstvého droždí
- špetka soli
- 2 žloutky
- 25g proteinu (můžeme vynechat)
- 50g másla
Náplň
- erythritol 100g
- skořice 4 lžičky
- čekankový sirup 4 lžíce
- Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Zapracujte do mouky se špetkou soli, žloutky a rozpuštěné máslo. Těsto dobře prohněťte, pak mísu zakryjte a nechte zhruba hodinu kynout.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto ještě jednou dobře propracujte a vyválejte přibližně do tvaru obdélníku.
- Na náplň utřete skořici s erythritolem a čekankovým sirupem a natřete na plát těsta. Pak od delší strany zarolujte jako roládu.
- Zavinutý váleček přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a podélně rozkrojte, aby na jednom konci zůstal držet pohromadě.
- Překládáním jednoho konce přes druhý zapleťte tak, aby řezná strana byla vždy nahoře. Nakonec zatočte do věnce a spojte. Vložte do trouby a pečte 20 minut dozlatova.
- Zlehka poprášit moučkovým cukrem, nebo jemně mletým erythritolem (já použila erythritol)